SÜVARİ KAHVESİ, TARZ-I HUSUSİ ...
Kendi adıma konuşacak olursam eğer, bol köpüklü ve orta şekerli bir TÜRK KAHVESİ, olmazsa olmazlarım dan

Fakat benim size esas anlatmak istediğim, ''Süvari kahvesi'' ya da bir diğer adıyla ''Tarz-ı Hususi'' olarak bilinen, kısaca Tarsusi denilen Türk kahvesinin, kısa farklı sunuş hikayesi ...
Egedeki efeler, nargilenin yanında mutlaka sade süvari kahvesi, yani ''Tarsusi'' kahvesi içerlermiş.Tütün ve kahve ayrı bir keyif verdiği için ve nargile 2-3 saat gibi uzun sürede içildiğinden, fincanda gelen kahve çabuk bitermiş.Bundan dolayı bardakta ve Efenin nargile keyfinin son deminde getirilirmiş. Osmanlı zamanında böyle bir sunum olduğu ve bu sunuma da, ‘’Tarz-ı hususi’’ ismi verildiği söylenmektedir. TARZ-I HUSUSİ demek, kişiye özel anlamına gelmektedir.
Kahve, sunum tarzıyla dikkat çekiyor. Ege taraflarında daha çok "süvari", Akdeniz civarında ise "Tarz-ı Hususi" veyahut bunun kısaltması olan "tarsusi" olarak biliniyor. Bu kahvenin özelliği, kahvenin klasik porselen kahve fincanı yerine, çay bardağın da servis edilmesi.
Süvari kahvesinin pişirilmesi ise,esasında klasik Türk kahvesinden farklı değil. Sadece, genellikle sade yani şekersiz olarak hazırlanıyor. Ayrıca, Süvari'de normal Türk kahvesine kıyasla, çok daha az köpük oluyor.
Ben denedim ve çok sevdim, size de tavsiye ediyorum. Şimdiden tüm kahve sevenlere AFİYET OLSUN

SEVTAP KÜRKÇÜOĞLU
*****
(5846 sayılı FSEK tarafından saklıdır)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlarınız için teşekkür ederim